Регулация на ЕС първо удря т. нар. мистериозни пакети, които са

...
Регулация на ЕС първо удря т. нар. мистериозни пакети, които са
Коментари Харесай

ЕС забранява покупките в игрите, Радева преди време платила 3000 лв. заради детето си

Регулация на Европейски Съюз първо удря т. нар. мистериозни пакети, които са много привлекателни за подрастващите
“Здравейте, г-жо Радева. От вашата карта са изхарчени 3000 лева през нощта за покупки в игри, евентуално от детето ви. Знаете ли за тях? ” Въпросът е заложен от банкова служителка към първата дама Десислава Радева. Макар и в потрес, тя съумява да се съвземе след къса пауза и удостоверява, че е наясно с покупката на едно от децата си. И до през днешния ден в банката понякога си пускат записа от диалога, който се пази 5 години.

Банковите чиновници, които се занимават с това да наблюдават за похищения на карти и сметки, постоянно организират сходни диалози.

Проблемът е, че за покупка в игра са нужни единствено данните върху банковата карта на човек - нейният номер, период на годност и трицифрения CVC код на гърба на пластиката. Това ги прави изключително лесна цел за децата, които са забили на обещано равнище в играта. Само би трябвало да препишат данните и са подготвени.

Някои малчугани са даже още по-улеснени. Ако играят на апаратите на родителите си, постоянно възрастните са запаметили данните от картата си поради покупки онлайн. Така единствено с един клик детето непосредствено си купува каквото желае, без да разбере, че вкарва мама в разход. Всъщност игрите вършат по този начин, че де факто да има капан за деца. Веднъж вкарали данните от картата на баща, хлапетата към този момент единствено би трябвало да цъкат върху цената на дадения бонус, който желаят, и автоматизирано вътрят трудещия се родител.

И защото това очевидно не бе задоволително на производителите, които откриха нов пазар с появяването на от ден на ден геймърки по време на пандемията, те откриха нов трик. Той се състои в продаването на така наречен мистериозни пакети. В тях човек дава пари на сляпо, а какво печели схваща едвам откакто си вземе пакета. Стойностите им са разнообразни - от 5 $ до над 160 $. Номерът минаваше 1-2 години. За това време индустрията удари доходи от покупки на стойност 34,5 милиарда $ единствено за 2021 година

Над 2/3 от тях се дължаха на мистериозните пакети. Всъщност манията по тях бе толкоз огромна, че над 53% от всички покупки в игрите се оказаха точно такива. А над 1/3 от харчещите в игри признали, че са харчили по повече от 100 $ за тайнствен пакет, излиза наяве от изследване на WePC. Младите геймъри - сред 16 и 24 година, пък показали, че изразходват с най-малко 17 $ повече от междинното ползване за игри, което е равно на 36 $. Междувременно цели 12% харчели по над 1000 $ на седмица, или към 5000 $ месечно.

Това притегли вниманието на няколко европейски страни. За да се оправят с казуса, те взеха решение да забранят мистериозните кутии. Първи бяха Белгия и Нидерландия. Те го направиха, без даже да трансформират законодателствата си. Просто приравниха мистериозните кутии на
хазарт, защото човек залага, без да знае какво тъкмо ще получи. В момента дебатът е отворен във Англия, както и на равнище Европейски съюз. Все повече страни-членки на съюза, са безапелационни, че сходна възбрана би трябвало да се вкара. Допитване измежду хората обаче демонстрира разнообразни резултати.

Макар цели 69% от реципиентите на анкетата да са съгласни, че става дума за форма на
хазарт, то единствено 19 на 100 поддържат цялостната им възбрана. Хората избират да се вкара предел. На това мнение са 43% от запитаните. Други 23% считат, че резултатът, който оказват платените бонуси, би трябвало да има таван. 



И до момента в който мистериозните пакети към този момент попадат под забрани, в Европейския съюз се разисква и възбрана на покупките в игрите. Тя ще бъде мека - няма да е цялостна. Вместо това всевъзможни
бонуси ще са разрешени за взимане, само че единствено против основана от самата игра валута. Човек ще може да се снабди с нея или посредством качване на равнища, или посредством гледане на рекламни клипове.

А другата възбрана, която се планува, е да се спрат покупките с същинска валута. Това ще разреши на производителите на игри да получават свежи средства от най-запалените си играчи, само че в криптовалути. Според мнозина по този начин децата ще бъдат оптимално затруднени и случаи като този на Десислава Радева няма да се повтарят.

Самите геймъри поддържат сходни ограничавания. Според тях по този начин се дава преимущество на същинските играчи пред мамините синчета с парички. Производителите на игри, маркетирани в Белгия и Нидерландия, пък са намерили елементарен метод да се оправят с казуса. Те продават на клиентите си NFT оръжия и принадлежности. За задачата играчите заплащат в криптовалутата етериум. Тъй като е ясно какво получават,
хазартът отпада. А защото продуктът е неповторим, хората заплащат повече. Индустрията обаче не може да разчита единствено на криптовалутата. Затова в игрите се получават бонуси против минаване на равнища, които се отключват с гледане на реклами. Другият трик, който употребяват производителите, е брандирано наличие. Из задачите игри има продуктово позициониране на разнообразни рекламодатели. Дори има цели равнища, които дават бонуси. Спечеленото оръжие/атрибут е с логото на рекламодателя, а в името му участва комерсиалното название на компанията, която популяризира в играта.[**sorce_name**]

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР